prof. Beata Możejko: Wykłady na czas trudny. Cywilizacja średniowiecznego jedzenia albo po prostu o jedzeniu i piciu w średniowieczu
Prof. Beata Możejko
Wykłady na czas trudny: Cywilizacja średniowiecznego jedzenia albo po prostu o jedzeniu i piciu w średniowieczu
Wykłady w załącznikach.
Wykład nr 1: Wprowadzenie
Wykład 2: Figa w średniowiecznym Gdańsku
Figa jest uznawana za rajski owoc, po który według najnowszych ustaleń badawczych sięgnęła biblijna Ewa (nie jabłko, nie grant lecz właśnie figa). Figowce (drzewa lub krzewy) były już kultywowane w starożytnej Mezopotamii. Według niedawnych (2008) odkryć w antycznym mieście Assos w Turcji, w grobowcu sprzed około 2400 lat znaleziono figi, które okazały się jadalne.
Wykład nr 3: O pomarańczach
Większość średniowiecznego społeczeństwa obywała się bez książek kucharskich, choćby dlatego, że nie umiała pisać i czytać, a sztuki gotowania uczyła się z autopsji, obserwacji i przekazu ustnego. Dziewczynki uczyły się gotowania od starszych sióstr i matek, bo to kobiety głównie przygotowywały posiłek dla domowników.
Wykład nr 6 – zamiast zakończenia
Wielki Post, Wielki tydzień i Wielkanoc stanowiły ważny element kultury w średniowiecznej Polsce. Były to dni, kiedy czas spędzano na oficjalnych kościelnych uroczystościach i nabożeństwach, ale korzystano także z okazji by uczestniczyć w rozmaitych praktykach magicznych.
Załącznik | Rozmiar |
---|---|
wyklad-1-prof-beata-mozejko.pdf | 109.7 KB |
wyklad-1-prof-beata-mozejko.docx | 14.06 KB |
wyklad-2-prof-beata-mozejko.pdf | 130.66 KB |
wyklad-2-prof-beata-mozejko.docx | 16.27 KB |
wyklad-3-prof-beata-mozejko.pdf | 292.78 KB |
wyklad-3-prof-beata-mozejko.doc | 33.5 KB |
wyklad-4-prof-beata-mozejko.pdf | 432.93 KB |
wyklad-4-prof-beata-mozejko.docx | 14.31 KB |
wyklady-5-prof-bmozejko.pdf | 130.6 KB |
wyklady-5-prof-bmozejko.docx | 15.16 KB |
wyklad-nr-6-prof-beata-mozejko.pdf | 452.81 KB |
wyklad-nr-6-prof-beaty-mozejko.docx | 15.31 KB |